Na wniosek Komisji Europejskiej, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił dzienne wartości referencyjne dla witaminy B6 w ramach prac dotyczących spożycia składników odżywczych. Opinia została przygotowana przez Panel NDA ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii.

Witamina B6 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jest to związek niezbędny w przemianach energetycznych oraz warunkujący pracę układu nerwowego. Dodatkowo stanowi element procesu tworzenia czerwonych krwinek oraz jest regulatorem aktywności hormonalnej. Do naturalnych źródeł pokarmowych witaminy B6 należą: ryby, mięso (drób, podroby tj. wątroba), rośliny strączkowe np. groch, ziemniaki, warzywa tj. papryka, brukselka, szpinak, kapusta, marchew oraz owoce tj. banany, pomarańcze, jabłka.

Aktualnie dzienne referencyjne spożycie dla populacji (PRIs – Daily Population Reference Intakes) dla witaminy B6 opracowane przez ekspertów z EFSA na podstawie najnowszych danych prezentuje poniższa tabela:

Niemowlęta (7-11 miesięcy) 0,3 mg
Dzieci (1-14 lat) 0,6 – 1,4 mg
Chłopcy (15-17 lat) 1,7 mg
Dziewczynki (15-17 lat) 1,6 mg
Mężczyźni 1,7 mg
Kobiety 1,6 mg
Kobiety w ciąży 1,8 mg
Kobiety karmiące piersią 1,7 mg

Więcej informacji: Dietary reference values: advice on vitamin B6