• Przejdź do menu
  • Przejdź do treści
  • Start
  • Zdrowie
    • Dopalacze
      • News - dopalacze
      • Materiały edukacyjne
      • Dane statystyczne
      • Infolinia
      • FAQ - dopalacze
      • Zespół ds. oceny ryzyka NSP
    • Warunki Pracy i Nauki
      • Bezpieczeństwo i Higiena Pracy
      • Higiena dzieci i młodzieży
    • Choroby zawodowe
    • Chemikalia
      • Substancje chemiczne i ich mieszaniny
      • Prekursory narkotykowe kat. 2 i 3
      • Produkty biobójcze
    • Kosmetyki
    • Promocja zdrowia
      • Kampanie społeczne
      • Profilaktyka palenia tytoniu
      • Profilaktyka nadwagi i otyłości
      • Projekty współfinansowane ze środków zagranicznych
      • Profilaktyka HIV / AIDS
    • Choroby zakaźne
    • Szczepienia ochronne
    • Informacje dla podróżujących
    • Ochrona radiologiczna
      • Ochrona radiologiczna pacjenta
      • Inspektor ochrony radiologicznej
      • Zgody w zakresie radioterapii
    • Transgraniczne zagrożenia zdrowia publicznego
      • Punkt Kontaktowy EWRS (choroby inne niż zakaźne)
      • Międzynarodowe Przepisy Zdrowotne (IHR)
      • Współpraca międzynarodowa
      • Ochrona sanitarna granic
    • Informacje dla podmiotów leczniczych
    • Odpady medyczne
    • Postępowanie ze zwłokami
      • Przechowywanie
      • Ekshumacja
      • Transport
    • Usługi kosmetyczne i tatuażu
  • Żywność
    • Informacje dla przedsiębiorcy
      • Rozpoczęcie/prowadzenie działalności
      • Wymagania higieniczne/system HACCP
      • Poradniki/Wytyczne/Ulotki
      • Wzory dokumentów
      • Znakowanie wyrobów piekarskich wyprodukowanych z użyciem kwasu askorbinowego
      • Produkcja np. ciast, ciasteczek w warunkach domowych
    • Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
    • Import/Eksport żywności
      • Żywność przywożona z krajów UE
      • Import żywności z krajów trzecich objętej rozporządzeniem krajowym
      • Import żywności z krajów trzecich objętej rozporządzeniami unijnymi
      • Wykaz przejść granicznych
      • Wykaz DPE/DPI
      • Eksport żywności
      • Eksport warzyw i owoców do Federacji Rosyjskiej
    • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
      • Informacje ogólne
      • Unijny Rejestr Oświadczeń Żywieniowych i Zdrowotnych
      • Wytyczne dot. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
      • Składanie wniosków o udzielenie zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych
    • Ostrzeżenia publiczne dot. żywności
      • Aktualne
      • Archiwum
    • Żywność genetycznie zmodyfikowana
    • Naturalne wody mineralne
    • Plany kontroli
      • Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli (MANCP)
      • Badania żywności
    • Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
    • Suplementy diety, żywność wzbogacana i specjalnego przeznaczenia
      • Wymagania ogólne
      • Wymagania szczegółowe
      • Powiadomienie
      • Przydatne informacje
    • Rejestr żywności prozdrowotnej
    • Nowa żywność
      • Informacje ogólne
      • Notyfikacja
      • Aplikacja
  • Środowisko
    • Planowanie inwestycji
      • Lista rzeczoznawców ds. sanitarnohigienicznych
    • Realizacja inwestycji
    • Ocena oddziaływania na środowisko (ooś)
      • Strategiczna ooś
      • Ooś przedsięwzięcia
  • Woda
    • Woda do spożycia
    • Kąpieliska
    • Pływalnie
  • O nas
    • Państwowa Inspekcja Sanitarna
      • Główny Inspektor Sanitarny
      • Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny
      • Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
      • Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny
    • Główny Inspektorat Sanitarny
      • Kierownictwo
      • Misja
      • Organizacja urzędu
      • Kariera
      • Jednostki podległe i nadzorowane
      • Patronaty GIS
      • Rada Sanitarno – Epidemiologiczna
      • Współpraca międzynarodowa
      • Ankieta satysfakcji klienta
      • Kontakt
      • Stan Sanitarny Kraju
    • Aktualności
Czwartek, 26 Kwiecień 2018
Wersja kontrastowa

Rozmiar:

  • A
  • A+
  • A++
  • Polski
  • English (UK)

GISGIS

Menu 2

  • Dla prasy
  • Newsletter
  • BIP
    • Informacja dla osób niesłyszących i mających trudności w komunikowaniu się
    • Statut Głównego Inspektoratu Sanitarnego
    • Kierownictwo
      • Podstawy prawne działania kierownictwa
      • Kierownictwo GIS
    • Organizacja urzędu
      • Schemat organizacyjny
      • Regulamin organizacyjny Głównego Inspektoratu Sanitarnego
      • Wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego
      • Departamenty i Biura
    • Przedmiot działalności i kompetencje
    • Majątek
      • Ogłoszenia
    • Regulaminy
    • Projekty aktów prawnych
    • Tryb przyjmowania i załatwiania spraw
    • Praca w Głównym Inspektoracie Sanitarnym
      • Ogłoszenia o wolnych stanowiskach pracy w GIS
      • Nabór na wyższe stanowiska w służbie cywilnej
      • Praktyki studenckie
      • Przeniesienia służbowe
      • Archiwalne oferty
    • Skargi i wnioski
    • Zamówienia Publiczne
      • Zamówienia publiczne poniżej progu stosowania ustawy Pzp
      • Zamówienia publiczne powyżej progu stosowania ustawy Pzp
      • Archiwum
    • Ogłoszenia i stanowiska
    • Prowadzone rejestry, ewidencje i archiwa
    • Jednostki podległe i nadzorowane
    • Instrukcja korzystania z BIP
    • Redakcja BIP
    • Dostęp do informacji publicznej
    • Kontrola zarządcza
      • Plany działalności
      • Sprawozdania z wykonania planu działalności
      • Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej
    • Ankieta satysfakcji klienta
    • Informacje dla osób niepełnosprawnych
    • Działalność lobbingowa
    • Publicznie dostępny wykaz danych o dokumentach zawierających informacje o środowisku i jego ochronie
    • Szkolenia w dziedzinie ochrony radiologicznej pacjenta
    • Informacja w zakresie art. 44c ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii
    • Rada Sanitarno - Epidemiologiczna
    • Statystyka publiczna
    • Petycje
    • Antykorupcja
    • Zintegrowany System Zarządzania
    • Kontrole
  • Kontakt
  • Kariera

Menu

  • Start
  • Zdrowie
    • Dopalacze
      • News - dopalacze
      • Materiały edukacyjne
      • Dane statystyczne
      • Infolinia
      • FAQ - dopalacze
      • Zespół ds. oceny ryzyka NSP
    • Warunki Pracy i Nauki
      • Bezpieczeństwo i Higiena Pracy
      • Higiena dzieci i młodzieży
    • Choroby zawodowe
    • Chemikalia
      • Substancje chemiczne i ich mieszaniny
      • Prekursory narkotykowe kat. 2 i 3
      • Produkty biobójcze
    • Kosmetyki
    • Promocja zdrowia
      • Kampanie społeczne
      • Profilaktyka palenia tytoniu
      • Profilaktyka nadwagi i otyłości
      • Projekty współfinansowane ze środków zagranicznych
      • Profilaktyka HIV / AIDS
    • Choroby zakaźne
    • Szczepienia ochronne
    • Informacje dla podróżujących
    • Ochrona radiologiczna
      • Ochrona radiologiczna pacjenta
      • Inspektor ochrony radiologicznej
      • Zgody w zakresie radioterapii
    • Transgraniczne zagrożenia zdrowia publicznego
      • Punkt Kontaktowy EWRS (choroby inne niż zakaźne)
      • Międzynarodowe Przepisy Zdrowotne (IHR)
      • Współpraca międzynarodowa
      • Ochrona sanitarna granic
    • Informacje dla podmiotów leczniczych
    • Odpady medyczne
    • Postępowanie ze zwłokami
      • Przechowywanie
      • Ekshumacja
      • Transport
    • Usługi kosmetyczne i tatuażu
  • Żywność
    • Informacje dla przedsiębiorcy
      • Rozpoczęcie/prowadzenie działalności
      • Wymagania higieniczne/system HACCP
      • Poradniki/Wytyczne/Ulotki
      • Wzory dokumentów
      • Znakowanie wyrobów piekarskich wyprodukowanych z użyciem kwasu askorbinowego
      • Produkcja np. ciast, ciasteczek w warunkach domowych
    • Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
    • Import/Eksport żywności
      • Żywność przywożona z krajów UE
      • Import żywności z krajów trzecich objętej rozporządzeniem krajowym
      • Import żywności z krajów trzecich objętej rozporządzeniami unijnymi
      • Wykaz przejść granicznych
      • Wykaz DPE/DPI
      • Eksport żywności
      • Eksport warzyw i owoców do Federacji Rosyjskiej
    • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
      • Informacje ogólne
      • Unijny Rejestr Oświadczeń Żywieniowych i Zdrowotnych
      • Wytyczne dot. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
      • Składanie wniosków o udzielenie zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych
    • Ostrzeżenia publiczne dot. żywności
      • Aktualne
      • Archiwum
    • Żywność genetycznie zmodyfikowana
    • Naturalne wody mineralne
    • Plany kontroli
      • Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli (MANCP)
      • Badania żywności
    • Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
    • Suplementy diety, żywność wzbogacana i specjalnego przeznaczenia
      • Wymagania ogólne
      • Wymagania szczegółowe
      • Powiadomienie
      • Przydatne informacje
    • Rejestr żywności prozdrowotnej
    • Nowa żywność
      • Informacje ogólne
      • Notyfikacja
      • Aplikacja
  • Środowisko
    • Planowanie inwestycji
      • Lista rzeczoznawców ds. sanitarnohigienicznych
    • Realizacja inwestycji
    • Ocena oddziaływania na środowisko (ooś)
      • Strategiczna ooś
      • Ooś przedsięwzięcia
  • Woda
    • Woda do spożycia
    • Kąpieliska
    • Pływalnie
  • O nas
    • Państwowa Inspekcja Sanitarna
      • Główny Inspektor Sanitarny
      • Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny
      • Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
      • Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny
    • Główny Inspektorat Sanitarny
      • Kierownictwo
      • Misja
      • Organizacja urzędu
      • Kariera
      • Jednostki podległe i nadzorowane
      • Patronaty GIS
      • Rada Sanitarno – Epidemiologiczna
      • Współpraca międzynarodowa
      • Ankieta satysfakcji klienta
      • Kontakt
      • Stan Sanitarny Kraju
    • Aktualności

Ścieżka powrotu

  • Jesteś tutaj:  
  • Start
  • Zdrowie
  • Choroby zakaźne
  • Meningokoki

Meningokoki

  • Drukuj

Najczęściej zadawane pytania na temat sepsy (opracowane przez: M.Kadłubowski, W.Hryniewicz)

Rekomendacje diagnostyczne inwazyjnych zakażeń bakteryjnych nabytych poza szpitalem (opracowane w KOROUN)

Zapobieganie Inwazyjnej Chorobie Meningokokowej

Co to jest zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i posocznica (sepsa) meningokokowa? – informacja dla społeczeństwa

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 kwietnia 2009 r. w sprawie zapobiegania zakażeniom meningokokowym (Dz. U. Nr 56, poz. 465)

Zarządzenie Nr 3/2007 Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 10 stycznia 2007 r. w sprawie powołania Zespołu do Spraw Zakażeń Meningokokowych

Zarządzenie Nr 34/2007 Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 10 stycznia 2007 r. w sprawie powołania Zespołu do Spraw Zakażeń Meningokokowych

SPOŁECZNA KAMPANIA PRZECIWKO MENINGOKOKOM (link www)

„Zasady postępowania w przypadku zakażeń ośrodkowego układu nerwowego wywołanych przez Neisseria meningitidis i inne drobnoustroje”, Skoczyńska A, Kadłubowski M., Hryniewicz W., ą -medica press, Bielsko-Biała 2004 – informacja dla pracowników służby zdrowia

Urząd

  • Kierownictwo
  • Misja
  • Aktualności
  • Współpraca międzynarodowa
  • Organizacja urzędu
  • Patronaty GIS
  • Kariera
  • Kontakt

Państwowa Inspekcja Sanitarna

  • Główny Inspektor Sanitarny
  • PWIS
  • PPIS
  • PGIS

Prawo

  • Żywność
  • Woda
  • Środowisko
  • Zdrowie

Inne

  • Mapa strony
  • Polityka prywatności
  • Elektroniczna skrzynka podawcza
  • BIPBIP

 

GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY
ul. Targowa 65, 03–729 Warszawa
Tel. +48 22 536 13 00
FAX +48 22 635 61 94

  • © 2012-2018 GIS
  • Wykonanie: sm32 STUDIO
Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji
Główny Inspektorat Sanitarny
Tweety użytkownika @GIS_gov